Διαγωνισμός Εκπαιδευτικού Σεναρίου & Θερινό Σχολείο "Open Schools for Open Societies" (OSOS) 2018 "Σχολικοί κήποι και παρτέρια"

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικού Σεναρίου “Open Schools for Open Societies” 2017-18

OSOS_Summerschool_2018_b.jpg

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 το Ευρωπαϊκό Έργο "OSOS - Open Schools for Open Societies" / «Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία», [Grant agreement number 741572], υποστήριξε τη διοργάνωση ενός διαγωνισμού, ο οποίος αφορούσε την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων με θέμα: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων». Δείτε τη σχετική πρόσκληση από το ΙΕΠ εδώ.

Το Ευρωπαϊκό Έργο OSOS προωθεί την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου ανοιχτών σχολείων. Ανοιχτό θεωρείται ένα σχολείο που δημιουργεί ένα ανοιχτό και καινοτόμο «οικοσύστημα» που μετέχει ενεργά τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην τοπική κοινότητα και χρησιμοποιεί την εκπαιδευτική καινοτομία, τα εργαλεία της ανακαλυπτικής μάθησης, την τεχνολογία, τη διδασκαλία των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών για τη μελέτη και ψηλάφηση τοπικών ζητημάτων. Μιλάμε, φυσικά, για το σχολείο που εντάσσει στην εκπαιδευτική διαδικασία το σχολικό κήπο, ένα κοντινό μουσείο, την τοπική οικονομία και τα προϊόντα της και πορεύεται ως ένας ισότιμος κοινωνικός εταίρος. Βασικός άξονας είναι η Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία και ο ρόλος του σχολείου στο χτίσιμο μίας καλύτερης σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη και στην κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Έργο OSOS συντονίζεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή (Ευρωπαϊκός Συντονιστής) και συμμετέχει από την Ελλάδα και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως Εθνικός Συντονιστής.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι-ες θα εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό κατά το σχολικό έτος 2017-2018, δημιούργησαν και ανάρτησαν εκπαιδευτικά σενάρια πάνω στα θέματα του διαγωνισμού.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από κάθε σχολείο πρέπει συμπλήρωσαν μια σχετική φόρμα (https://goo.gl/g4XqJ0), για να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, μέχρι τις 27 Απριλίου 2018.

Επίσης, για τη δημιουργία και κατάθεση του σεναρίου ήταν απαραίτητη η εγγραφή τους (και των σχολείων τους) στην Πύλη του OSOS και η χρήση του ψηφιακού εργαλείου δημιουργίας (authoring tool) του εκπαιδευτικού σεναρίου και των μαθητικών σχεδίων εργασίας (projects) στο πλαίσιο των απαιτήσεων του OSOS.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη συγγραφή και υποβολή των εκπαιδευτικών σεναρίων ήταν η 31η Μαΐου 2018.

Μέσω του διαγωνισμού, επιλέχθηκαν 10 εκπαιδευτικοί (Α΄/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης), οι οποίοι συμμετείχαν σε θερινό σχολείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου 2018 στο Ρέθυμνο.

Η επιλογή των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών έγινε έπειτα με την αξιολόγηση των σεναρίων που υπέβαλαν σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν διαμορφωθεί στη σχετική πρόσκληση, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα του διαγωνισμού σε σχέση με το σκοπό του έργου OSOS. Τα έξοδα μετακίνησης και διανομής και διατροφής των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο θερινό σχολείο καλύφθηκαν από την Ελληνογερμανική Αγωγή, - Ευρωπαϊκό Συντονιστή του Έργου OSOS.

1_OSOS_School_Gardens_Scenario_Contest_Call_2018.jpg 2_OSOS_School_Gardens_Scenario_Contest_Commette_2018.jpg 3_OSOS_School_Gardens_Scenario_Contest_Results_2018.jpg 4_OSOS_School_Gardens_Scenario_Contest_Summer_school_2018.jpg
Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος Συγκρότηση επιτροπής κριτών Αποτελέσματα Διαγωνισμού 2018 Το Πρόγραμμα του θερινού σχολείου 2018

Δείτε παρακάτω ένα σύντομο βίντεο από το Θερινό Σχολείο 2018

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με στιγμιότυπα από το Θερινό Σχολείο 2018 - Σύντομη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων

cc.jpg
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License