Πανηγύρια της Επιστήμης - Παραδείγματα εφαρμογής

Τρία παραδείγματα από Πανηγύρια της Επιστήμης_Εργαστήριο ΦΕ στο 9ο ΔΣ Ρεθύμνου

Εικόνα από την ιστοσελίδα Σύντομη Περιγραφή του Πανηγυριού της Επιστήμης
1st_Science_fair_1999-2000.jpg Τη σχολική χρονιά 1999-2000, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου παρουσίασε το πρώτο του «Πανηγύρι της Φυσικής» με θέμα «Ένας Περίπατος στη Γειτονιά του Ήλιου». Ήταν μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν τα παιδιά της πέμπτης τάξης του Σχολείου, με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού Νεκτάριου Τσαγλιώτη, ο οποίος διδάσκει το μάθημα των Φυσικών Επιστημών και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών που διαθέτει το Σχολείο. Το πρώτο «Πανηγύρι Φυσικής» έγινε την Παρασκευή 26 Μαΐου και το Σάββατο 27 Μαΐου του 2000, στο χώρο του Σχολείου. Ήταν μια πρόσκληση για ένα περίπατο στη γειτονιά του Ήλιου, με ξεναγούς τα παιδιά που μετέφεραν τους επισκέπτες μας στους κοντινούς, αλλά και στους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος και παρουσίασαν κάποια από τα θαυμαστά μυστήριά του. Το πανηγύρι μας περιλάμβανε: φωτογραφίες και πλούσιες πληροφορίες για όλους του πλανήτες και τους δορυφόρους τους, μία έκθεση βιβλίου και άλλου υλικού που χρησιμοποιήσαμε, ενδιαφέροντα πειράματα που είχαμε ετοιμάσει και ακόμα ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος, όπου παρουσιάσαμε σε κλίμακα (ουσιαστικά σε δύο κλίμακες) τους πλανήτες και τις αποστάσεις τους από τον Ήλιο.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από το πρώτο Πανηγύρι της Επιστήμης _26-27 Μαΐου 2000

2nd_Science_fair_2000-2001.jpg Το δεύτερο "Πανηγύρι Φυσικής" διοργανώθηκε από τα 30 παιδιά της Στ΄ τάξης και το δάσκαλό τους κ. Νεκτάριο Τσαγλιώτη και παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου του 2001, στον αύλειο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Είχε τίτλο «Ηλιομαγειρέματα γεμάτα απολαύσεις!» και η θεματική του ήταν οι ηλιακοί φούρνοι και οι χρήσεις τους, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα σε ένα πλαίσιο έμπρακτης αξιοποίησης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια και κατασκεύασαν ηλιακούς φούρνους 11 διαφορετικών σχεδίων, από απλά και συνήθη υλικά καθημερινής χρήσης (χαρτόκουτες, χαρτόνι συσκευασίας, αλουμινόχαρτο κλπ.). Οι ηλιακοί φούρνοι που κατασκευάστηκαν αντιπροσωπεύουν σχέδια από τρεις κυρίως κατηγορίες: α) ηλιακοί φούρνοι από δύο χαρτόκουτες με μόνωση ανάμεσά τους, β) ανοικτοί ηλιακοί φούρνοι με πλαίσια ανακλαστήρων και γ) ημικυλινδρικοί και παραβολικοί ηλιακοί φούρνοι. Οι κατασκευές και οι πειραματισμοί με τους ηλιακούς φούρνους ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο του 2001, με συνεχείς αναζητήσεις για βελτίωση της απόδοσής τους, μέσα από την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, που σχετίζονται με τη βαθύτερη κατανόηση σχετικών εννοιών και φαινομένων όπως: της μόνωσης των ηλιακών φούρνων και του περιορισμού των ενεργειακών απωλειών, της ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τη διαμόρφωση των ανακλαστικών επιφανειών, τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τύπο του ηλιακού φούρνου κ.ά. Η διαδικασία κορυφώθηκε με τη διοργάνωση του δευτέρου Πανηγυριού Φυσικής, όπου τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε περισσότερους από 600 μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι, επίσης απόλαυσαν ηλιομαγειρεμένα φαγητά!

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από το δεύτερο Πανηγύρι της Επιστήμης _07-10 Ιουνίου 2001

3rd_Science_fair_2002-2003.jpg Το τρίτο Πανηγύρι Φυσικής και Περιβάλλοντος, που διοργανώθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου στις 5 & 6 Ιουνίου 2003, ήταν η τελική εκδήλωση Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Υπ.Ε.Π.Θ., το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση [πρβλ. "Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης" (ΣΠΠΕ)]. Για την έγκριση του Προγράμματος είχε συνταχθεί Σχέδιο Υποβολής Πρότασης (ΣΥΠ), το οποίο αξιολογήθηκε από ανεξάρτητους κριτές με θετικό αποτέλεσμα και αντίστοιχη έγκριση χρηματοδότησης. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διεξήχθη στο Σχολείο είχε θέμα "Ηλιακή Ενέργεια; Ναι, ευχαριστώ!" και διαπραγματεύτηκε εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας με απλές κατασκευές χρήσιμες στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακοί φούρνοι, και παιχνίδια με φωτοβολταϊκά στοιχεία (αυτοκινητάκια, βαρκούλες κ.ά.). Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες ομάδες: μία για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (12 παιδιά, 6 ζευγάρια), μία για τους ηλιακούς φούρνους (11 παιδιά, 4 ζευγάρια και μία τριάδα) και μία για τα ηλιακά παιχνίδια (12 παιδιά, 6 ζευγάρια). Κάθε ζευγάρι είχε αναλάβει από μια κατασκευή και όλοι είχαν επίβλεψη από το συντονιστή του Προγράμματος, την παιδαγωγική ομάδα και τις 3 φοιτήτριες και τον 1 φοιτητή που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (βλ. όλα τα ονόματα παρακάτω). Το Πανηγύρι ήταν πλαισιωμένο και από μια σειρά μαθημάτων και πειραματικών διερευνήσεων για την ηλιακή ενέργεια και της εφαρμογές της, τα οποία διεξήχθησαν σε ώρες του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών και της Ευέλικτης Ζώνης. Για το 3o Πανηγύρι Φυσικής και Περιβάλλοντος εργάστηκαν οι παρακάτω μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης, μαζί με το δάσκαλό τους Νεκτάριο Τσαγλιώτη, που ήταν και ο υπεύθυνος του Προγράμματος, την παιδαγωγική ομάδα του Προγράμματος (Ελένη Σαββανού και Στρατή Κουρκουλό) τον Καθηγητή του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Πλουμπίδη και 4 φοιτητές-τριες του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης (Μαρία Πρινιωτάκη, Καλλιόπη Ψωμαδάκη, Γιάννη Σέργη και Κυριακή Παρτσινεβέλου).

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από το τρίτο Πανηγύρι της Επιστήμης _05-06 Ιουνίου 2003

Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες (2016) από το ΕΚΦΕ Χανίων

Afisa_A3_2016_small.jpg Με την παρουσίαση μας αυτή θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στο επιστημονικό κοινό τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στα Χανιά που σκοπό έχουν ακριβώς το θέμα του συνεδρίου μας δηλαδή τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Φυσικών Επιστημών κοινωνίας και εκπαιδευτικής πράξης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από παρουσιάσεις από ομάδες μαθητών πειραμάτων στο κοινό. Κάθε σχολική μονάδα έχει το δικό της πάγκο εργασίας όπου οι μαθητές σαν μικροί επιστήμονες «διδάσκουν» και παρουσιάζουν πειραματικές δράσεις. Το απόγευμα η σκυτάλη δίνεται σε πανεπιστημιακούς Δάσκαλους και στο ΕΚΦΕ Χανίων για ανάλογες ομιλίες και παρουσιάσεις εντυπωσιακών πειραμάτων. Στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται Επιστημονικές Ενώσεις, Δημοτικές αρχές ως συνδιοργανωτές αλλά και χορηγοί με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να αποτελεί κοινωνικό γεγονός για την πόλη μας, τα Χανιά

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από την εκδήλωση "Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες" 2016

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License