Τα νέα της επιστήμης (άνοιξη 2011)

Ο ακριβέστερος μέχρι σήμερα χάρτης του βαρυτικού πεδίου της Γης …
έχει την όψη μιας μεγάλης πατάτας!

Goce-Poster_5000x5000_01_H.jpg

Ο ακριβέστερος μέχρι σήμερα χάρτης του βαρυτικού πεδίου της Γης παρουσιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Κάντε κλικ πάνω στη διπλανή εικόνα για τη δείτε ή να την εκτυπώσετε σε υψηλή ανάλυση (αρχείο .jpg, 5,76 MB).

Στο νέο χάρτη του ευρωπαϊκού δορυφόρου Goce, η υδρόγειος δεν μοιάζει με την τέλεια σφαίρα που συνήθως φανταζόμαστε. Έχει εντελώς ανώμαλο σχήμα που θυμίζει πατάτα, καθώς η μάζα του πλανήτη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Η τεράστια μάζα των Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, σχηματίζει ένα μεγάλο εξόγκωμα στην περιοχή της Ασίας. Από τεχνική άποψη, ο χάρτης του Goce είναι ένα γεωειδές: είναι η επιφάνεια ενός ιδεατού παγκόσμιου ωκεανού, η οποία διαμορφώνεται αποκλειστικά από τη βαρύτητα, χωρίς την επίδραση της παλίρροιας και των ωκεάνιων ρευμάτων.

Παρουσιάζοντας τον χάρτη, ερευνητές της ESA επισήμαναν ότι τα νέα δεδομένα είναι πολύτιμα για τη μελέτη της δυναμικής των ωκεανών: την παρακολούθηση των θαλάσσιων ρευμάτων και τη μέτρηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τα δεδομένα της αποστολής Goce «θα μας αποκαλύψουν τη δυναμική τοπογραφία και τα μοτίβα της κυκλοφορίας των ωκεανών με πρωτοφανή ποιότητα και ανάλυση» σχολίασε ο Δρ. Ράινερ Ρούμελ, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επιπλέον, οι παρατηρήσεις του Goce αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία για το μηχανισμό γέννησης των σεισμών, δεδομένου ότι οι σεισμικές δονήσεις αφήνουν χαρακτηριστικές υπογραφές στα βαρυτικά δεδομένα.

Ο δορυφόρος Goce, που εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2009, για να χαρτογραφήσει τη δύναμη της βαρύτητας σε τρεις διαστάσεις είναι εξοπλισμένος με έξι εξαιρετικά ευαίσθητα επιταχυνσιόμετρα. Διαθέτει ακόμα έναν προηγμένο κινητήρα ιόντων, ώστε να μπορεί να διορθώνει ανά πάσα στιγμή την τροχιά του, και έχει αρκετά καύσιμα για να συνεχίσει να μετρά τη βαρύτητα μέχρι τα τέλη του 2012.

Πηγές:
ESA http://www.esa.int/SPECIALS/GOCE/SEM1AK6UPLG_0.html
Άρθρο στο ΒΗΜΑScience http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=393033

Δείτε παρακάτω το σχετικό βιντεάκι που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License