Κατασκευάζουμε χάρτινα βατραχάκια για να μελετήσουμε την ενέργεια …
Υλικά που χρειαζόμαστε
|
Τι θα κάνουμε
Η κατασκευή μικρών χάρτινων βατράχων με διπλώματα στο χαρτί (origami) είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, εφόσον φυσικά ακολουθήσουμε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλών ειδών χαρτιά και χαρτόνια, από λευκά μέχρι χρωματιστή ή πολύχρωμα. Τα βρίσκουμε τριγύρω στο σπίτι ή στο σχολείο και τα καλύτερα είναι εκείνα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ή εκείνα που παίρνουμε από συσκευασίες και τώρα τα ξαναχρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χάρτινα βατραχάκια, ανακυκλώνοντάς τα (δεύτερη χρήση υλικών!). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε διάφανο πλαστικό από συσκευασίες ή ακόμα χρωματιστό πλαστικό συσκευασιών ή ζελατίνη (χρωματιστές διαφάνειες) … και ό,τι άλλο φανταστούμε!
Προσπαθούμε να κάνουμε τις τσακίσεις όσο γίνεται καλύτερες, γιατί αυτό θα μας διευκολύνει στην κατασκευή μας και θα κάνει το βατραχάκι μας τέλειο! Ξεκινάμε!
- Παίρνουμε ένα σκληρό χαρτί ή χαρτόνι (120 γρ.) σε μέγεθος Α4 και το κόβουμε στα 4. Θα δημιουργήσουμε έτσι 4 πανέμορφα βατραχάκια! Για ακόμα πιο αληθοφανή αποτελέσματα θα μπορούσε το χαρτόνι μας να είναι πράσινο! Για μεγαλύτερα βατραχάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χαρτόνι σε μέγεθος Α4 ή καρτέλες σημειώσεων.
- Διπλώνουμε το χαρτί από την μεγαλύτερη σε μήκος πλευρά, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο τρίγωνο. (βλ. παρακάτω εικ. 1)
- Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά! (εικ. 2)
- Ανοίγουμε ξανά το χαρτί και θα πρέπει να έχει σχηματιστεί ένα "Χ" στο πάνω μέρος του.
- Σπρώχνουμε τη δεξιά και την αριστερή μεριά του "Χ" (εικ. 3) και μετά κατεβάζουμε το χαρτόνι που έχει σηκωθεί. Ο σκοπός μας είναι να σχηματίσουμε ένα ισοσκελές τρίγωνο διπλώνοντας το χαρτόνι. Αυτό το τρίγωνο είναι το κεφάλι του βατράχου μας. Το βήμα αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο της κατασκευής μας! (εικ. 4-5-6)
- Διπλώνουμε τις δύο, ελεύθερες άκρες του τριγώνου-κεφάλι προς την κορυφή του. (εικ. 7-8-9)
- Διπλώνουμε προς τα μέσα το αριστερό και το δεξί μέρος που περισσεύει, σχηματίζοντας κάτι σαν πόρτα! (εικ. 10 και 11)
- Γυρίζουμε το βατραχάκι μας από την άλλη μεριά και του φτιάχνουμε δύο μικρά ματάκια! Προσοχή στις υπερβολές! (εικ. 12)
- Το γυρίζουμε ξανά από τη μεριά της «κοιλιάς» και διπλώνουμε το πίσω μέρος προς τα πάνω. (εικ. 13 και 14)
- Διπλώνουμε ξανά ό,τι περισσεύει προς τα πίσω για να δημιουργήσουμε τα πίσω πόδια του. (εικ. 15)
- Αν θέλουμε διπλώνουμε λίγο το χαρτί και στο μπροστινό μέρος για να δημιουργήσουμε μπροστινά πόδια στον βάτραχό μας. (εικ. 16)
- Επιτέλους! Το βατραχάκι μας είναι έτοιμο για "σάλτους" και "χοροπηδηχτά"! (εικ. 17 και 18)
- Αν θέλουμε δημιουργούμε σε διάφορα χρώματα και μεγέθη και την υπόλοιπη οικογένεια του… (εικ. 19 και 20).
Δείτε τις τελευταίες τρεις εικόνες της παρακάτω συλλογής με τα σχήματα της κατασκευής του χάρτινου βατράχου, όπως τα βρήκαμε σε ιστοχώρους στο διαδίκτυο, με μικρές παραλλαγές.
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, Μαρία Πρινιωτάκη για τις φωτογραφίες και την αρχική εκδοχή με τα βήματα της κατασκευής αυτής.
Τα βατραχάκια μας μπορούν να διαγωνίζονται σε άλματα και σε ομορφιά, δίνοντάς τους τις δικές μας πινελιές ζωγραφικής και αισθητικής. Αν θέλουμε να παίξουμε το κλασικό παιχνίδι με τα βατραχάκια να μπαίνουν μέσα σε μια λίμνη, τότε ένα μπολάκι, ένα χάρτινο πιάτο ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε μπορεί να γίνει η λίμνη μας. Μια επιλέον ιδέα, στό ίδιο πνεύμα της κατασκευής origami που φτιάξαμε, είναι η "λίμνη χαρτόκουτο". Οδηγίες θα βρείτε παρακάτω στις εικόνες ή κατεβάστε εδώ το αρχείο .pdf της κατασκευής αυτής. Μπορούμε πάντοτε να διακοσμήσουμε κατάλληλα το χαρτί για να φτιάξουμε μια πρωτότυπη, δική μας λίμνη για να παίξουμε με τα βατραχάκια … και να κάνουμε και λίγη φυσική.
Ερωτήματα
Πώς αναπηδούν τα βατραχάκια;
Πώς μπορούμε να τα κάνουμε να πηγαίνουν πιο μακριά και πιο ψηλά;
Τι πρέπει να προσέξουμε στην κατασκευή μας;
Ποια υλικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή τους;
Ποια χαρτόνια, χαρτιά ή πλαστικά είναι καλύτερα για την κατασκευή τους;
Τι συμβαίνει με την ενέργεια και τα βατραχάκια;
Τι συμβαίνει;
…
Διδακτική αξιοποίηση
Τα χάρτινα βατραχάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα σχέδιο ομαδικής εργασίας στην τάξη, στην ενότητα "Ενέργεια" της Ε΄ και της Στ΄ τάξης [Ενέργεια: Φύλλο Εργασίας 1 & 2].
Δείτε παρακάτω ένα βιντεάκι για κατασκευή χάρτινου βατράχου με τη χρήση μιας κατέλας σημειώσεων ή ενός μικρού κομματιού χαρτονιού, με μια αναλογία διαστάσεων 2x3 ή 3x5
Δείτε ακόμα ένα βιντεάκι για κατασκευή χάρτινου βατράχου με τη χρήση μιας κατέλας σημειώσεων ή ενός μικρού κομματιού χαρτονιού, με μια αναλογία διαστάσεων 2x3 ή 3x5