Κινούμενα σχέδια με σκίτσα πάνω σε καλαμάκια

Φτιάχνουμε καρτέλες με σκίτσα πάνω σε καλαμάκια που γίνονται κινούμενα σχέδια

flipstick_cartoons_2011.JPG

Υλικά που χρειαζόμαστε

  • πλαστικά καλαμάκια, καλύτερα χονδρά (γρανίτας)
  • ψαλίδι
  • κολλητική ταινία (σελοτέιπ)
  • συρραπτικό και γαντζάκια
  • πρότυπα σχέδια με τα σκίτσα ή φτιάχνουμε δικά μας
  • μερικές σελίδες χαρτί ή χαρτόνι για εκτύπωση ή φωτοτυπία

Τι θα κάνουμε

Κατεβάζουμε και εκτυπώνουμε σε χαρτί Α4 τις δέκα σελίδες με πρότυπα για τα κινούμενα σχέδια που είναι διαθέσιμες εδώ, ή εκτυπώνουμε μόνο εκείνα που μας αρέσουν περισσότερο. Κάθε σελίδα έχει τρία ή περισσότερα σχέδια. Εναλλακτικά μπορούμε να εκτυπώσουμε και σε Α4 χαρτόνια των 120 gr/m2, προκειμένου τα σχέδιά μας να είναι πιο ανθεκτικά στη μεταχείριση και να στέκονται καλύτερα πάνω στα καλαμάκια, αν και με το χαρτί μια χαρά δουλεύουν επίσης.

Δίνουμε στα παιδιά να κόψουν, κάθε φορά, το περίγραμμα των 2 σχεδίων, τα οποία απεικονίζουν τις δύο φάσεις των κινουμένων σχεδίων. Προσέχουμε να μην κόψουν το ζευγάρι των σχεδίων στη μέση, διότι έπειτα θα δυσκολευτούν να στερεώσουν κατάλληλα το ένα σκίτσο πίσω από το άλλο. Στη συνέχεια, διπλώνουν στη μέση αυτή τη χάρτινη λωρίδα και αναλαμβάνουμε να συρράψουμε το διπλωμένο χαρτί ή χαρτόνι με ένα γαντζάκι στην άκρη από το πλαστικό καλαμάκι (βλ. σχετικές φωτογραφίες παρακάτω). Επίσης, συρράπτουμε με 2-3 γαντζάκια τη μεριά που διπλώνει η λωρίδα χαρτιού/χαρτονιού, εκεί όπου υπάρχουν τα δύο ελεύθερα μέρη της. Από την κάτω μεριά κολλάμε το χαρτί/χαρτόνι με λίγο σελοτέιπ και δεν πιάνουμε με το συρραπτικό, διότι το γαντζάκι εκείνο θα κάνει το καλαμάκι μας να λυγίζει, πράγμα που θα δυσκολεύει την κίνηση μπρος πίσω που επιθυμούμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να στηρίξουμε τις κάρτες μας σε μολύβι ή στυλό.

fliptoon.gif

Ερωτήματα

Τι συμβαίνει όταν κινούμε το καλαμάκι μπρος και πίσω ανάμεσα στις παλάμες μας;
Τι συμβαίνει αν κινούμε το καλαμάκι με τα σκίτσα αργά ή γρήγορα;
Έχει διαφορά αν κινούμε το καλαμάκι με τα σκίτσα κοντά στα μάτια μας ή μακριά;

Τι συμβαίνει;
Όταν κοιτάζουμε τις εικόνες των δύο σχεδίων, οι οποίες εναλλάσσονται γρήγορα η μία με την άλλη καθώς τις κινούμε μπρος πίσω τρίβοντας το καλαμάκι στα χέρια μας, τα μάτια μας και ο εγκέφαλός μας θυμούνται την πρώτη εικόνα για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και έπειτα την αναμειγνύουν με τη δεύτερη εικόνα. Αυτή η οπτική ικανότητα ονομάζεται μεταίσθημα και κάνει τις εικόνες να αποκτούν μία αίσθηση κίνησης, όπως συμβαίνει και στον κινηματογράφο.

Όταν παρακολουθούμε μια ταινία, το φως του προβολέα τρεμοσβήνει εναλλάσσοντας τις εικόνες 72 φορές το δευτερόλεπτο. Τα μάτια και ο εγκέφαλός μας αναμειγνύουν αυτές τις εναλλασσόμενες εικόνες και τις κάνουν να αποκτούν μια συνέχεια στην ταινία που απολαμβάνουμε.

Διδακτική αξιοποίηση

Τα κινούμενα σχέδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απλές κατασκευές για πειραματισμό. Το κόστος κατασκευής είναι μικρό και έτσι όλα τα παιδιά της τάξης μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους. Αυτή η απλή ακτασκευή εντάσσεται στην ενότητα "Φως" της Στ΄ τάξης και συγκεκριμένα στην πραγμάτευση του θέματος για το "πως βλέπουμε" [Φύλλο Εργασίας 5]. Μπορείτε να κατασκευάσετε κι εσείς τα δικά σας κινούμενα σχέδια και να τα μοιραστείτε με άλλα παιδιά και εκπαιδευτικούς.

cc.jpg
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License