Ηλιακός φούρνος με δύο χαρτόκουτες, χωρίς καπάκι

Κατασκευή ενός απλού ηλιακού φούρνου με δύο χαρτόκουτες, χωρίς καπάκι

Box_solar_cooker_without-lid_drawings.jpg

Υλικά που χρειαζόμαστε

  • δύο κυβικές χαρτόκουτες, με τη μικρότερη να έχει βάση τουλάχιστον 38x38 εκ.
  • ένα κομμάτι τζάμι πάχους 3-4 χιλιοστών, σε διαστάσεις ανάλογες με το επάνω πλαίσιο της βάσης
  • ένα ξύλινο πόμολο συρταριού και ένα κομμάτι ύφασμα τσόχα
  • αλουμινόχαρτο και αλουμινοταινία
  • κυματιστό χαρτόνι συσκευασίας
  • μερικές παλιές εφημερίδες ή περιοδικά
  • άσπρη κόλλα ξυλουργού και πινέλο
  • κολλητική ταινία
  • ένα κομμάτι ξύλινο πηχάκι ή ένα κομμάτι σύρμα
  • μεγάλο χάρακα, μαρκαδόρο ή μολύβι, ψαλίδι, κοπίδι

Τι θα κάνουμε
Παίρνουμε την εξωτερική κούτα και κολλάμε στον πάτο της 3-4 κομμάτια χαρτόνι συσκευασίας εναλλάξ με φύλλα αλουμινόχαρτου, για καλύτερη μόνωση. Δεν κόβουμε τα 4 πτυσσόμενα καπάκια της κούτας, γιατί θα τα χρησιμοποιηθούν αργότερα για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο όπου θα τοποθετηθεί το τζάμι. Παρόμοια μπορούμε να μονώσουμε τον πάτο της εσωτερικής κούτας και έπειτα να την τοποθετήσουμε μέσα στην εξωτερική. Είναι καλύτερα να διαλέξουμε χαρτόκουτες που να ταιριάζουν η μία μέσα στην άλλη, να είναι ίδιου περίπου ύψους και να αφήνουν μεταξύ τους ένα κενό χώρο περίπου 3-6 εκ. τριγύρω. Μπορούμε να μονώσουμε τις πλευρές των δύο χαρτόκουτων τοποθετώντας τσαλακωμένα κομμάτια εφημερίδας στον κενό χώρο που υπάρχει ανάμεσά τους. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να κόψουμε και να διπλώσουμε φύλλα χαρτονιού συσκευασίας και μετά να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα στις χαρτόκουτες, για να μονώσουμε τη βάση του φούρνου. Έπειτα, θα πρέπει να κλείσουμε αυτόν το χώρο με τα πτυσσόμενα καπάκια της εξωτερικής κούτας.

Παίρνουμε καθένα από τα 4 καπάκια της εξωτερικής κούτας (α, β, γ και δ) και τσακίζουμε κατά μήκος των συνεχών γραμμών, ενώ κόβουμε κατά μήκος των διακεκομμένων γραμμών (βλ. σχετικό σχήμα παρακάτω). Μετά το κόψιμο του χαρτονιού πάνω στις διακεκομμένες γραμμές, τα πτυσσόμενα καπάκια της κούτας θα έχουν τη μορφή του διπλανού σχήματος. Γυρνάμε τα πτυσσόμενα καπάκια προς τα μέσα, τα κολλάμε στις πλευρές της εσωτερικής κούτας και συμπληρώνουμε χαρτόνι όπου χρειάζεται προκειμένου να καλύψουμε ολόκληρη την επιφάνειά τους. Αν πάλι δεν προσέξαμε και έχουμε κόψει τα πτυσσόμενα καπάκια της εξωτερικής κούτας δεν πειράζει ιδιαίτερα. Μπορούμε να κόψουμε 4 λωρίδες χαρτόνι και να τις κολλήσουμε πάνω στο πλαίσιο της κούτας, όπως στο παρακάτω σχήμα. Στη συνέχεια κολλάμε αλουμινόχαρτο σε όλες τις εσωτερικές πλευρές και τον πάτο της κούτας και η βάση του φούρνου είναι τώρα έτοιμη!

Για να κατασκευάσουμε τον ανακλαστήρα παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτόνι σε διαστάσεις ανάλογες με το πλαίσιο της βάσης του φούρνου. Προσθέτουμε μια επιπλέον λωρίδα πλάτους 5-8 εκ., όπου αργότερα θα κολληθεί σε μια πλευρά του φούρνου. Επάνω στο χαρτόνι κολλάμε αλουμινόχαρτο, με τη γυαλιστερή του επιφάνεια πάντοτε προς τα πάνω. Ο ανακλαστήρας στερεώνεται και ρυθμίζεται με ένα κομμάτι χονδρό σύρμα σχήματος “Z”, όπως φαίνεται στο τελευταίο σχήμα, ή ακόμα με ένα κομμάτι ξύλινο πηχάκι, όπως φαίνεται στο πρώτο σχήμα. Ένα κομμάτι τζάμι πρέπει να κοπεί έτσι, ώστε να ταιριάζει στις διαστάσεις ανοίγματος του πλαισίου της βάσης. Το τζάμι θα είναι ασφαλέστερο και θα έχει μεγαλύτερη αντοχή εάν είναι τροχισμένο στις άκριες. Μπορούμε, ακόμα, να κολλήσουμε 4 λωρίδες τσόχας πάνω στις πλευρές του πλαισίου του φούρνου, για να εφάπτεται καλύτερα το τζάμι. Προαιρετικά, μπορούμε να στερεώσουμε ένα ξύλινο πόμολο πάνω στο τζάμι.

Αυτό ήταν, τελειώσαμε. Ο ηλιακός φούρνος είναι έτοιμος και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τα ηλιομαγειρέματά μας!

question.jpg

Ο ηλιακός φούρνος από χαρτόκουτες δεν κινδυνεύει να αρπάξει φωτιά διότι το χαρτόνι έχει σημείο ανάφλεξης τους 233 °C περίπου (451 °F) και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φούρνου δε θα ανέβει τόσο πολύ. Καλό θα είναι, όμως, να θερμάνουμε ένα ηλιακό φούρνο από χαρτόκουτες 2-3 φορές από 1-2 ώρες κάθε φορά, χωρίς μαγειρικά σκεύη και φαγητό, προτού ν’ αρχίσουμε τα ηλιομαγειρέματά μας. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η υγρασία από το χαρτόνι και στεγνώνει πλήρως η κόλλα, βγάζοντας ενδεχομένως μικρές ποσότητες ανεπιθύμητων αναθυμιάσεων από το εσωτερικό των κουτιών και της μεταξύ τους μόνωσης, οι οποίες δεν επανέρχονται.

Αυτός ο φούρνος από χαρτόκουτες μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασίες μέχρι και 150 °C, ανάλογα με την κατασκευή του και τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί να ψήσει σχεδόν τα πάντα, από πίτες, κέικ και μπισκότα μέχρι κοτόπουλο και ψάρι με λαχανικά, ρύζι ή μακαρόνια. Μπορείτε να μαγειρέψετε μέσα σε σκουρόχρωμα μεταλλικά δοχεία ή κατσαρόλες με καπάκι, ή ακόμα σε πυρίμαχα γυάλινα σκεύη με καπάκι (κατά προτίμηση εκείνα που έχουν μια καφετί απόχρωση). Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε γάντια φούρνου όταν βγάζετε τα καυτά σκεύη σας μέσα από τον ηλιακό φούρνο!

Πώς προσανατολίζουμε τον ηλιακό φούρνο; Δε χρειάζεται να κοιτάζουμε τον ήλιο! Αρκεί να φροντίζουμε η σκιά των πλευρών της βάσης του φούρνου να είναι παράλληλη με τις πλευρές του, δηλαδή να μη σχηματίζει γωνία.

experiment_90.jpg
cc.jpg
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License