Χάρτινα παιχνίδια ισορροπίας

Κλόουν, ακροβάτες, εξωτικά πουλιά και παπαγάλοι, γάτες και πεταλούδες … ισορροπούν και ακροβατούν, αρκεί κάτι να κάνουμε με το "κέντρο βάρους"!

Balancing_toys_13.jpg

Υλικά που χρειαζόμαστε

  • μερικές σελίδες Α4 χαρτόνι 120/180 ή/και 220 gr/m2, λευκό ή σε διάφορα ανοιχτά χρώματα
  • σελίδες με πρότυπα σχήματα και φιγούρες που θα εκτυπώσουμε (βλ. παρακάτω)
  • πλαστικοποιητή και δίφυλλα πλαστικοποίησης (προαιρετικά)
  • συνδετήρες, απλούς μεταλλικούς, νούμερο 2 κατά προτίμηση
  • ψαλίδια για να κόψουμε τα χαρτονένια σχήματα/φιγούρες
  • ξυλομπογιές και μαρκαδόρους για να χρωματίσουμε τα χάρτινα παιχνίδια

Τι θα κάνουμε

Εκτυπώνουμε σελίδες με τις φιγούρες και τα σκίτσα. Έχουμε τις εξής επιλογές: 1. Ζογκλέρ με 6 φιγούρες σε μία σελίδα (.pdf), 2. Κλόουν με 4 φιγούρες σε μία σελίδα (.jpg), 3. Παπαγάλο με 3 φιγούρες σε μία σελίδα (.jpg), 4. Εξωτικό πουλί με 2 φιγούρες σε μία σελίδα (.pdf), 5. Γάτα και κλόουν μαζί (.jpg), 6. Πεταλούδες με 6 φιγούρες σε μία σελίδα (.pdf) και 7. Λιβελούλες με 5 φιγούρες σε μία σελίδα (.pdf) (βλ. και άλλα παρακάτω στη σελίδα).

Χρησιμοποιούμε χαρτόνι Α4 120/180 ή/και 220 gr/m2, ανάλογα με το ποια μπορεί να εκτυπώσει ο εκτυπωτής ή το φωτοτυπικό μηχάνημα που διαθέτουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό χαρτόνι ή χαρτόνια ανοιχτόχρωμα, ενδεχομένως να εκτυπώσουμε και ασπρόμαυρα ή βγάλουμε φωτοτυπία. Όλες οι φιγούρες και τα σκίτσα που υπάρχουν σ' αυτή τη σελίδα είναι κατάλληλα φτιαγμένα έτσι, ώστε να ισορροπούν σε ένα σημείο, ακόμα και πάνω στη μύτη ενός μολυβιού ή στην άκρη από ένα πλαστικό καλαμάκι κλπ. Δεν έχετε παρά να κόψετε με ψαλίδι το περίγραμμα του κάθε σκίτσου (π.χ. ζογκλέρ, κλόουν, κλόουν, παπαγάλος, ρομπότ), να κολλήσετε δύο αντικριστές φιγούρες (π.χ. εξωτικό πουλί) και σε κάποιες περιπτώσεις να συναρμολογήσετε/κολλήσετε μέρη του σκίτσου για να προκύψει μια τρισδιάστατη φιγούρα [π.χ. χαρτονένιο πουλί (α), χαρτονένιο πουλί (β), χαρτονένιο πουλί (γ), λιβελούλα). Φυσικά, μπορείτε να χρωματίσετε τα σκίτσα και τις φιγούρες με ξυλομπογιές κλπ., ή πάνω στο περίγραμμα να τους δώσε τη δικιά σας καλλιτεχνική μορφή. Μπορείτε ακόμα να εκτυπώσετε τις φιγούρες σε απλό χαρτί Α4 και να τις κολλήσετε έπειτα σε πιο χονδρό χαρτόνι, ακόμα και χαρτόνι από λεπτή χαρτόκουτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πλαστικοποιήστε τις εκτυπωμένες σελίδες, βάζοντάς τις μέσα σε δίφυλλα πλαστικοποίησης (80 m) και περνώντας τις από τον πλαστικοποιητή, αφού όμως πρώτα τις έχετε χρωματίσει.

Όταν οι φιγούρες σας είναι έτοιμες, πρέπει να βρείτε τρόπους να τις ισορροπήσετε, ώστε να κουνάνε και να τριγυρίζουν χωρίς να πέφτουν από τα στηρίγματά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "μικρά βαράκια" για να ισορροπήσουν, όπως: συνδετήρες, ροδέλες, νομίσματα, κομματάκια πλαστελίνης κλπ. Αν οι φιγούρες σας δεν ισορροπούν κατακόρυφα, δοκιμάστε να "ισιώσετε" λίγο το χαρτόνι, στα άκρα και στον κορμό του κάθε σκίτσου/φιγούρας, για μια "πιο κατακόρυφη ισορροπία". Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι παίζουμε, πειραματιζόμαστε … και μαθαίνουμε ευχάριστα!

Δείτε παρακάτω ιδέες για χαρτονένια παιχνίδια ισορροπίας. Εκτυπώστε τα σε χαρτόνια Α4 και διασκεδάστε μαζί τους … ισορροπώντας και μαθαίνοντας!

Balancing_joker.jpg Balancing_Clawn_with_coins.jpg Balancing_clown_funny.jpg Balncing_Cat_&_Clown_.jpg
Ζογκλέρ Κλόουν Κλόουν χρωματιστός Κλόουν & Γάτα
Balancing_bird.jpg Simple_balancing_bird.gif Balancing_Bird_Toy.jpg Balancing-bird.jpg
Εξωτικό πουλί Χαρτονένιο πουλί (α) Χαρτονένιο πουλί (β) Χαρτονένιο πουλί (γ)
Balancing_robot.jpg Balancing_butterfly.jpg Balancing_dragonfly.jpg Balancing_parrot.jpg
Ρομπότ Πεταλούδες Λιβελούλες Παπαγάλοι

Ερωτήματα

;
;
;
;

Τι συμβαίνει;
;

Διδακτική αξιοποίηση

Το χαρτονένια παιχνίδια ισορροπίας" μπορούν να χρησιμοποιηθεί για μελετήσουμε δυνάμεις, όπως τη δύναμη βάρος και το κέντρο βάρος. Τα παιχνίδια αυτά εντάσσονται στην ενότητα "Μηχανική" της Ε΄ τάξης και συγκεκριμένα στο "πώς μετράμε τη δύναμη" [Φύλλο Εργασίας 4]. Μπορείτε να κατασκευάσετε κι εσείς τα δικά σας χάρτινα παιχνίδια ισορροπίας με τις σελίδες εκτύπωσης που υπάρχουν εδώ ή να φτιάξετε ένα δικό σας σχέδιο και να το μοιραστείτε με άλλα παιδιά και εκπαιδευτικούς. Θα χαρούμε να μας στείλετε τις ιδέες σας και φωτογραφίες από τα παιχνίδια σας.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με την κατασκευή του χάρτινου ζογκλέρ που ισορροπεί, από τον Arvind Gupta και την ομάδα του (Balancing joker)

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με την κατασκευή του χάρτινου εξωτικού πουλιού που ισορροπεί, από τον Arvind Gupta και την ομάδα του (Balancing Bird)

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με την κατασκευή μιας χάρτινης πεταλούδας που ισορροπεί, από τον Arvind Gupta και την ομάδα του (Balancing Butterfly)

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με την κατασκευή μιας χάρτινης λιβελούλας που ισορροπεί, από τον Arvind Gupta και την ομάδα του (Balancing Dragonfly)

cc.jpg
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License