Κατασκευή γυαλιών για να βλέπουμε τρισδιάστατες εικόνες

Φτιάχνουμε γυαλιά για να βλέπουμε τρισδιάστατες εικόνες

qc_moon_3d.jpg

Υλικά που χρειαζόμαστε

  • ένα πρότυπο σχέδιο για τα γυαλιά
  • κόκκινο και μπλε σελοφάν
  • κολλητική ταινία (σελοτέιπ)
  • Σελίδες Α4 χαρτόνι 120 gr/m2 για εκτύπωση ή φωτοτυπία
  • δίφυλλα πλαστικοποίησης και πλαστικοποιητή (προαιρετικά)

Τι θα κάνουμε

Κατεβάζουμε και εκτυπώνουμε, σε χαρτόνι Α4 των 120 gr/m2, το διαθέσιμο πρότυπo για τα 3D γυαλιά από εδώ. Η πρότυπη σελίδα περιλαμβάνει το σκελετό των γυαλιών, τους δύο βραχίονες και οδηγίες κατασκευής και συναρμολόγησης (κατασκευή 2 γυαλιών 3D ανά σελίδα).

Καλό θα είναι να πλαστικοποιήσουμε την πρότυπη εκτυπωμένη σελίδα, με ένα δίφυλλο πλαστικοποίησης στον πλαστικοποιητή, προκειμένου να αντέχουν τα γυαλιά 3D στη χρήση από τα παιδιά. Στη συνέχεια, τους δίνουμε να κόψουν την πλαστικοποιημένη σελίδα πάνω στο περίγραμμα των γυαλιών και των βραχιόνων. Προσέχουμε να μην κόψουν τις άκριες από του βραχίονες και επισημαίνουμε να τις διπλώσουν πάνω στις διακεκομμένες γραμμές. Μετά βοηθάμε να συρράψουν με 2 γαντζάκια σε κάθε μεριά τους βραχίονες πάνω στο χαρτόνι των γυαλιών.

Έπειτα, έρχεται η στιγμή να κόψουμε τα παραλληλόγραμμα πλαίσια από τα γυαλιά και να κολλήσουμε στη θέση τους σελοφάν αντίστοιχου χρώματος (μπλε στα δεξιά και κόκκινο στα αριστερά), σε κατάλληλες διαστάσεις. Ίσως καλύτερα είνai να αφαιρεθούν αυτά τα πλαίσια αμέσως μετά την πλαστικοποίηση και να τα δώσουμε έτοιμα στα παιδιά. Επισημαίνουμε ότι το σελοφάν που θα κολλήσουμε πάνω στα κενά πλαίσια των γυαλιών, θα πρέπει να είναι όσο πιο τεντωμένο γίνεται. Αυτό το επιτυγχάνουμε όταν κολλήσουμε πρώτα την πάνω μεριά με σελοτέιπ και έπειτα την κάτω τεντώνοντας. Το ίδιο και αριστερά κai δεξιά σε κάθε πλαίσιο. Προσέχουμε να μην κολλήσουν τα παιδιά το σελοτέιπ πάνω στο σελοφάν και μέσα στα πλαίσια των γυαλιών, γιατί θα τα δυσκολεύει να δουν καλά τις εικόνες.

Τα γυαλιά με τα οποία θα μπορούμε να βλέπουμε τρισδιάστατες εικόνες είναι τώρα έτοιμα!!!

Δείτε μία μικρή ταινία με δεινοσαύρους σε 3D, με κινούμενα σχέδια (7 λεπτά)

Δείτε ακόμα μία εισβολή από … τρισδιάστατες μπάλες (1,23 λεπτά)

cc.jpg
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License